Nyhet - Forum!

Gadyet.dk

Søgemaskine for køb- og salgsannoncer!

www.gadyet.dk

Vad är ett växthus?

Ett växthus är en byggnad för inomhusodling av växter. Det är byggt av ett genomskinligt material, antingen glas eller växthus plast . Det speciella med växthus är konstruktionen som släpper in solljus med som samtidigt hindrar värmen från att slippa ut. På så sätt skapas ett artificiellt klimat som gör att man kan odla växter som normalt inte skulle trivas på den platsen. Växthus kallades från början för orangerier. Detta beroende på att de oftast användes till att odla citrusfrukter och apelsin kallas l\'orange på franska. Det är en idag vanligt att döpa växthusen efter vad man odlar i dem, exempelvis kan ett växthus benämnas för gurkhus eller nejlikhus.Att odla växter inomhus för att kunna kontrollera klimatet och göra det möjligt för plantorna att trivas är en mycket gammal tradition. Redan i det antika Rom odlades gurkor inomhus år kejsaren Tiberius.

Det första moderna växthuset av den modell som påminner om dagens växthus konstruerades i Italien under 1500-talet och kallades giardini botanici. Från Italien spred sig sedan växthusen till England och Holland, och först senare till andra delar av Europa. Användningen av växthus ökade då upptäcktsresande tog med sig exotiska plantor till Europa som behövde ett varmare och fuktigare klimat för att överleva.

Växthus var länge något exklusivt då de och de exotiska växterna man odlade i dem var väldigt dyra. Det var bara slott, herresäten, universitet och kloster som hade växthus från början. Det krävdes även mycket jobb för att sköta ett växthus. De behövdes stängas för hand varje kväll och öppnas på morgongen och under dagen behövde man hålla temperaturen och luftfuktigheten på en jämn nivå, vilket inte var det lättaste.

Under 1600-talet fortsatte man att experimentera med olika växthuskonstruktioner och under 1700-talet var växthuset på högsta modet i Europa och välsituerade personer lät anlägga växthus som en symbol för makt och status.

Idag kan vem som helst med lite kapital och framförallt tid anlägga växthus . Det är en del arbeta med växthus än idag, men det är väl värt det när man lyckas med att odla sina frukter, grönsaker och blommor.


Nyhet! Diskutera "information växthus" i vårat forum!